15/10/12

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ


Θήβα 15/10 /2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

      Στο πλαίσιο της δράσης ενημέρωσης για θέματα δημόσιας υγείας και με αφορμή τον ετήσιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού και Διατροφής, από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θηβαίων επιχειρείται, μέσω διατροφολόγου/ διαιτολόγου,  η ευαισθητοποίηση του ατόμου για την ποιότητα ζωής του τόσο σε σωματικό, όσο και σε πνευματικό επίπεδο.

       Η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού και Διατροφής  γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, στη μνήμη της ίδρυσης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το 1945. Το επίσημο θέμα, το οποίο ανακοινώνεται κάθε άνοιξη από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, δίνει έμφαση στην εορτές της Παγκόσμιας Ημέρας Τροφίμων και αυξάνει την ευαισθητοποίηση και τη κατανόηση των προσεγγίσεων για τον τερματισμό της πείνας.
     Η επίσημη διατύπωση του θέματος για το 2012 είναι:  «Οι γεωργικοί συνεταιρισμοί - κλειδί για τη σίτιση του κόσμου". Το φετινό θέμα επιλέχθηκε,  ώστε να αναδειχθεί ο ρόλος των συνεταιρισμών για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και η συμβολή τους στην εξάλειψη της πείνας. Οι γεωργικοί συνεταιρισμοί μπορούν να συμβάλλουν στην κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη μειώνοντας τη φτώχεια και δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης.
     Στις μέρες μας παρατηρούνται 2 αντίθετα φαινόμενα.  Την ίδια στιγμή που ο μισός πλανήτης ( περίπου 867 εκατομμύρια ) μαστίζεται από την πείνα  εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων όπως είναι οι κλιματικές αλλαγές αλλά και η οικονομική κρίση, ο άλλος μισός αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων υγείας (διαβήτης , καρδιαγγειακά νοσήματα , μεταβολικό σύνδρομο, καρκίνος) που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η Ελλάδα, η άλλοτε « κορωνίδα» της μεσογειακής διατροφής,  με τα ποσοστά παχυσαρκίας, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας να φτάνουν το 22,5% .
     Επομένως, η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής θα πρέπει, να αποτελέσει ημέρα προβληματισμού και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την εξάλειψη του φαινομένου του υποσιτισμού από τη μια και της υπερκατανάλωσης τροφίμων από την άλλη, με στόχο την κινητοποίηση τους ενάντια στις δυο αυτές ακραίες μορφές κακής διατροφής.

Από την ΔΗ.Κ.Ε. Δήμου Θηβαίων