Είναι
γνωστό ότι, κατά την παιδική ηλικία, οι διατροφικές ανάγκες είναι ιδιαίτερα
αυξημένες. Για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές είναι απαραίτητο το παιδί να καταναλώνει καθημερινά 5-6 γεύματα. Εκτός
από τα βασικά, ( πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό)
σημαντικός είναι και ο ρόλος των ενδιάμεσων γευμάτων -σνακ ( δεκατιανό,
απογευματινό) προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις του οργανισμού σε θρεπτικά
συστατικά, απαραίτητα για τη διατήρηση
της καλής υγείας και την ανάπτυξή του.
Παρακάτω ακολουθούν κάποιες
προτάσεις υγιεινών σνακ:
Επιλέξτε φρέσκα φρούτα της αρεσκείας του παιδιού που μπορούν εύκολα να καθαριστούν
(μανταρίνια, μπανάνα, αχλάδι, μήλο ) ή αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα,
σύκα, χουρμάδες) ή έναν χυμό χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά, σπιτικές
γρανίτες ή Δημητριακά ολικής αλέσεως με
1/2 φλιτζάνι άπαχο γάλα, και φρούτα
Φτιάξετε ένα
τοστ ή σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο και να το γεμίστε το με:
α) τυρί χαμηλό σε
λιπαρά ( κασέρι, ανθότυρο, cottage,) και
γαλοπούλα,( ή κοτόπουλο
ψιλοκομμένο ή αβγό) και φυσικά διάφορα λαχανικά όπως τομάτα, λάχανο,
μαρούλι, πιπεριές, τα οποία θα τα κάνουν πιο ελκυστικά στα παιδιά
β) μέλι με ταχίνι
ή μαργαρίνη
γ) μαργαρίνη με μαρμελάδα,
Εφοδιάστε το
με τραγανά λαχανικά ( καρότο ή/ και αγγούρι) κομμένα σε ράβδους
Δώστε του μια
φέτα σπιτικό κέικ, ένα κομμάτι μηλόπιτα, ένα μικρό παστέλι ή
ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (σκέτο ή με φρούτα) .
Ένα
κομμάτι σπιτική σπανακόπιτα ή τυρόπιτα
αποτελούν εξίσου καλές επιλογές
Επίσης αν
δεν έχετε ετοιμάσει εσείς κάτι , μπορείτε να επιλέξετε : κουλούρι ή κριτσίνια
ολικής αλέσεως, σταφιδόψωμο, μπάρες δημητριακών και μπισκότα τύπου digestive.
Μπορείτε
ακόμα να του προσφέρετε σπιτικά ποπ κορν φτιαγμένα με ελαιόλαδο (όχι βούτυρο),ξηρούς
καρπούς μη αλατισμένους όπως καρύδια,
αμύγδαλα, κάσιους
Κλείνοντας,
μην ξεχνάτε ότι οι γονείς αποτελούν παράδειγμα μίμησης για τα παιδιά τους. Για αυτό είναι πολύ
σημαντικό να ακολουθείτε κι εσείς υγιεινές διατροφικές συνήθειες για να
μπορέσετε να αποτελέσετε κατάλληλα διατροφικά πρότυπά για εκείνα.