6/6/11

Μεγάλη η συμμετοχή παιδιών στην Παιδειατροφή



Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή παιδιών και γονέων στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήβας και ο Δήμος Θηβαίων για την Παιδειατροφή.
Η εκδήλωση έγινε στην κεντρική πλατεία της Θήβας όπου οι συμμετέχοντες μαθητές έμαθαν για τον «Απλό, Υγιεινό & Οικονομικό Τρόπο Διατροφής» μέσα από ενδιαφέρουσες ομιλίες που έκαναν η διαιοτολόγος κ. Κωνσταντίνα Πάλλιου, ο παιδίατρος κ. Παναγιώτης Λώλος και η γυμνάστρια κ. Ρούλα Γκιζίλη. Τον συντονισμό του προγράμματος μέχρι και το 2012 όπου θα ολοκληρωθεί έχει η υπεύθυνη της τοπικής ομάδας, υπάλληλος της ΔΗΚΕΘ κ. Αναστασία Κατσιφή- Παλαιολόγου.
Σημειώνουμε ότι τον Εθνικό συντονισμό του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ» στην Ελλάδα έχει αναλάβει η εταιρία NOSTUS communications & events ενώ ο στόχος του προγράμματος ήταν συγκεκριμένος και ξεκάθαρος: η εκπαίδευση του πληθυσμού πιλοτικών πόλεων στον υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής για τη μείωση των ποσοστών της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα. Σκοπός ήταν να βοηθηθούν τα παιδιά και ολόκληρη η οικογένεια να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους κατά τρόπο ριζικό και διαρκή. Μέσα στην οικογένεια παίρνονται οι περισσότερες αποφάσεις σχετικά με τη διατροφή (αγορά τροφίμων, συχνότητα και ποιότητα των γευμάτων κ.λ.π.) και την άσκηση (μέθοδοι μετακίνησης) ενώ στο δήμο αναπτύσσεται η πλειοψηφία των καθημερινών δράσεων και η οικογένεια έρχεται σε επαφή με πολλαπλές κοινωνικές οντότητες όπως η εκπαίδευση (σχολεία κ.λ.π.), εργασία, υγεία, μεταφορά, φυσική δραστηριότητα (αθλητικοί όμιλοι).
Μάλιστα οι υπεύθυνοι είχαν οργανώσει και Φρουτοσκυταλοδρομία ενώ στο τέλος της εκδήλωσης οι νικητές βραβεύθηκαν και πήραν αναμνηστικά για την συμμετοχή τους στην όμορφη εκδήλωση.
Για τον Σεπτέμβριο προγραμματίζονται σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Θήβας, αρκετές εκδηλώσεις στα σχολεία του Δήμου μας, τις πλατείες και τις γειτονιές με σκοπό τα παιδιά να ενστερνιστούν τον υγιεινό τρόπο διατροφής προς αποφυγή προβλημάτων υγείας.
Το πρόγραμμα στηρίζεται στην αμέριστη βοήθεια των εθελοντών και των τοπικών χορηγών.




Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου. Στον χαιρετισμό του είπε χαρακτηριστικά:
«Είναι ιδιαίτερη η χαρά για την πόλη της Θήβας που και φέτος φιλοξενεί, ανάμεσα σε 13 πόλεις Πανελλαδικά, το πρόγραμμα “Παιδειατροφή”.
Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται κυρίως στους μικρούς μας συμπολίτες και που εδώ και αρκετούς μήνες υλοποιείται από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση σε συνεργασία με την εταιρία Νόστους και την υπεύθυνη τοπική ομάδα.
Στόχος μας, για δεύτερη χρονιά φέτος, είναι να μάθουν τα παιδιά μας για την υγιεινή διατροφή και την σωματική άσκηση με απώτερο σκοπό την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.
Με την εκδήλωση αυτή στοχεύουμε στο να στρέψουμε τα παιδιά προς ένα τρόπο ζωής περισσότερο υγιή δίνοντας έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή και τη φυσική άσκηση.
Βασικός επίσης στόχος είναι η εκπαίδευση της οικογένειας ώστε να αλλάξει τον τρόπο ζωής, κατά τρόπο ριζικό και διαρκή.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωση και στην υλοποίηση του προγράμματος
».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΘ κ. Ηλίας Πέτραινας, σε δηλώσεις του, σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση υπό την αιγίδα του Δήμου μας και με την συνεργασία των τοπικών φορέων και συλλόγων γονέων και δασκάλων, θα κάνουμε το καθετί που θα βοηθήσει την οικογένεια και τα παιδιά να αντιμετωπίσουν, να μετριάσουν και γιατί όχι να σταματήσουν το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας.
Ένα φαινόμενο από το οποίο προκύπτουν πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας συνήθως χρόνια και βασανιστικά. Ας ξεκινήσουμε όλοι μαζί λοιπόν τώρα από εδώ, για να μπορούμε να καμαρώνουμε όλοι μας για τα αποτελέσματα της κοινής μας προσπάθειας.
Σύνθημα μας: “Γερά και υγιή παιδιά
”».