21/4/15

Πρόσκληση στα εγκαίνια της κινητής έκθεσης του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Λαϊκών Μουσικών Οργάνων στη ΘήβαΤο Σάββατο 25 Απριλίου, ώρα 17:30 στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Θήβας,  θα γίνουν τα εγκαίνια της κινητής έκθεσης του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, με θέμα «Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου 2015 και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Θηβαίων και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Θηβαίων (ΔΗ.Κ.Ε.Θ) , με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.Θα ακολουθήσει διάλεξη του καθηγητή εθνομουσικολογίας του Παν/μιου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα, με θέμα την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τα λαϊκά όργανα.  

Η ΚΙΝΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΗ ΘΗΒΑ

"Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα"
Έκθεση - εκπαιδευτικά προγράμματα - συναυλία
Σάββατο 25 Απριλίου – Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Θήβας
Λουκά Μπέλλου 1 – τηλ. 22620-29729

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα 09:00-13:00
Τρίτη - Παρασκευή 09:00-13:00 & 17:30-20:30
Σάββατο & Κυριακή 10:00-13:00

Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς: Παρασκευή 24 Απριλίου, ώρα 14:00
Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Θήβας – Αίθουσα «Αρμονία»
Συνάντηση με ΚΑΠΗ: Σάββατο 25 Απριλίου, ώρα 11:00
Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Θήβας – Αίθουσα «Σεμέλη»
Εγκαίνια - Διάλεξη Λ. Λιάβα: Σάββατο 25 Απριλίου, ώρα: 17:30
Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Θήβας – Λουκά Μπέλλου 1
Μουσική εκδήλωση: Παρασκευή 22 Μαΐου, ώρα 19:00
Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Θήβας – Αίθουσα «Αλέξανδρος Κοφίνης»


Το Σάββατο 25 Απριλίου, ώρα 17:30 στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, θα γίνουν τα εγκαίνια της κινητής έκθεσης του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, με θέμα «Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα».
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου 2015 και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Θηβαίων και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Θηβαίων (ΔΗ.Κ.Ε.Θ) , με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Η έκθεση, με επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα, περιλαμβάνει περίπου 200 αντικείμενα, που καλύπτουν όλες κατηγορίες μουσικών οργάνων: ταμπουράς, λαγούτο, ούτι, μαντολίνο, λύρα, σαντούρι, κανονάκι, φλογέρα, σουραύλι, ζουρνάς, τσαμπούνα, γκάιντα, τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι, κουδούνια, ζίλια, σφυρίχτρες και ηχητικά αντικείμενα.
Παρουσιάζονται ο πλούτος και η ποικιλία στα σχήματα, την κατασκευή και την τεχνική παιξίματος των λαϊκών μουσικών οργάνων, μέσα από τις τοπικές παραλλαγές τους στις διάφορες περιοχές του Ελληνισμού και η συμμετοχή τους στα λαϊκά δρώμενα και τις τελετουργίες.
Η έκθεση περιοδεύει στη Θεσσαλία (ήδη παρουσιάστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στη Λάρισα, τα Τρίκαλα και τον Βόλο). Για τις πόλεις που επισκέπτεται φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει πόλο και αφορμή για πολλαπλές εκπαιδευτικές, ερευνητικές και καλλιτεχνικές δράσεις.

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν:
  1. Επισκέψεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων της ευρύτερης περιοχής. Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Απριλίου, ώρα 14:00 στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Θήβας - Αίθουσα «Αρμονία», ειδικό σεμινάριο με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τους καθηγητές μουσικής. Στο σεμινάριο παρέχονται στους εκπαιδευτικούς οδηγίες και υλικό σε ψηφιακή μορφή ώστε να ξεναγήσουν οι ίδιοι τα παιδιά στην έκθεση, αλλά και να συνεχίσουν μετά την επίσκεψη στην τάξη με σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες.
  2. Διάλεξη του Λάμπρου Λιάβα, καθηγητή εθνομουσικολογίας του Παν/μιου Αθηνών, με θέμα την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τα λαϊκά όργανα. Η διάλεξη θα γίνει το Σάββατο 25 Απριλίου, τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης και θα συνδυαστεί με ανοικτή συζήτηση για το παρόν και μέλλον της μουσικής κληρονομιάς.
  3. Συνεργασία με τοπικούς φορείς (Πολιτιστικούς Συλλόγους, Λύκειο των Ελληνίδων, κ.λ.π.) για την κατάρτιση καταλόγου με τους λαϊκούς οργανοπαίκτες της περιοχής, συγκέντρωση-ψηφιοποίηση φωτογραφιών, ηχογραφήσεων, προφορικών μαρτυριών και σχετικής βιβλιογραφίας.
  4. Οργανωμένες επισκέψεις από ΚΑΠΗ το Σάββατο 25 Απριλίου, ώρα 11:00 το πρωί στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Θήβας - Αίθουσα «Σεμέλη» και ανοιχτή συζήτηση για τις μνήμες τους από την παραδοσιακή μουσική, τα τραγούδια, τους χορούς και τα λαϊκά δρώμενα της περιοχής. Συνεννόηση με την κοινωνική λειτουργό για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών, με στόχο τη διοργάνωση εκδήλωσης με τραγούδια και χορούς από τους ίδιους και συμμετοχή τους στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της έκθεσης.
  5. Διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές του Δημοτικού με θέμα τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους.
  6. Μουσικοχορευτική εκδήλωση (την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, ώρα 19:00) στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Θήβας - Αίθουσα «Αλέξανδρος Κοφίνης» με τη συμμετοχή λαϊκών οργανοπαικτών της περιοχής, μαθητών και μελών των ΚΑΠΗ. Επίσης, στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες και θα δοθούν έπαινοι σε επιλεγμένες ζωγραφιές μαθητών του δημοτικού που καλούνται να ζωγραφίσουν τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους.


Η είσοδος στην έκθεση και τις παράλληλες εκπαιδευτικές
και καλλιτεχνικές δράσεις είναι δωρεάν.

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα 09:00-13:00
Τρίτη - Παρασκευή 09:00-13:00 & 17:30-20:30
Σάββατο & Κυριακή 10:00-13:00