18/5/15

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ στη Θήβα στο πλαίσιο της κινητής έκθεσης του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η


Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 – ώρα  19.00

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης στη Θήβα της κινητής έκθεσης του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, την  Παρασκευή 22 Μαΐου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θηβών και στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κοφίνης» συναυλία-αφιέρωμα στη  μουσική παράδοση της περιοχής.
Ο καθηγητής μουσικολογίας του Παν/μιου Αθηνών κ. Λάμπρος Λιάβας θα παρουσιάσει τον απολογισμό των επιμορφωτικών δράσεων που συνόδεψαν την κινητή έκθεση (σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, επισκέψεις σχολείων, διαγωνισμός ζωγραφικής, συνεργασία με ΚΑΠΗ και τοπικούς πολιτιστικούς φορείς).
Συμμετέχουν η Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Παραδοσιακής Μουσικής (με την επιμέλεια του Σωτήρη Παπαναστασίου), η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής και Τραγουδιού του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου (με την επιμέλεια του Γιώργου Σέρπη) και τραγουδιστικές ομάδες των ΚΑΠΗ από τη Θήβα και τα Βάγια.
Θα γίνει τιμητική αναφορά στους τοπικούς φορείς που ασχολούνται με τη διάσωση και διάδοση του παραδοσιακού πολιτισμού, καθώς και στους παλαίμαχους λαϊκούς οργανοπαίκτες.  Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παράδοση των πνευστών λαϊκών μουσικών οργάνων (πίπιζα και κλαρίνο) και στους σημαντικούς δεξιοτέχνες που διακρίθηκαν στα γλέντια και τα πανηγύρια της ευρύτερης περιοχής.
 Τέλος, ο Νίκος Σοφός με την πίπιζα και ο Ζωγράφος Μπεθάνης με το νταούλι θα μας υπενθυμίσουν ότι στην αρχαιότητα οι αυλητές της Θήβας θεωρούνταν ονομαστοί σε όλη την Ελλάδα. Κάτι που οφειλόταν και στα ιδιαίτερα καλάμια της λίμνης Κωπαΐδας που έδιναν τους καλύτερους αυλούς για την περίφημη Θηβαϊκή αυλητική σχολή.

Η κινητή έκθεση και οι συνοδευτικές επιμορφωτικές δράσεις πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με την ΔΗΚΕΘ και την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Για το Δ.Σ  της ΔΗΚΕΘ
Ο  Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ

ΚΑΜΟΥΤΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ