19/10/12

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ

 
                                                                                                                          Θήβα 19/10/2012

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
 

      Στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης για θέματα δημόσιας υγείας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θηβαίων (ΔΗ.Κ.Ε.Θ), επιχειρείται, μέσω διατροφολόγου/ διαιτολόγου,  η ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη της χρόνιας αυτής πάθησης μέσω της διατροφής.
      Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται πρώτον, από χαμηλή οστική μάζα και δεύτερον, από διαταραχή της μικρο-αρχιτεκτονικής δομής των οστών με αποτέλεσμα τη μείωση της αντοχής τους και τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος  Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν οστεοπόρωση σε σχέση με κάποιους άλλους όμως η ακριβής αιτιολογία της οστεοπόρωσης δεν είναι πλήρως ξεκαθαρισμένη.

      Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία που να αντικαταστήσει την απώλεια οστικής μάζας που έχει ήδη συμβεί. Η καλύτερη λύση είναι να προληφθεί η οστεοπόρωση .

Οι κυριότεροι τρόποι πρόληψης της οστεοπόρωσης θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως εξής:

  • Σωστή διατροφή
  • Τακτική άσκηση
  • Υγιεινός τρόπος ζωής
      Ως προς τη διατροφή, τα δύο πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D. Τα 2 αυτά πάνε μαζί:   Το ασβέστιο αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο για τα οστά σας, ενώ η βιταμίνη D είναι εκείνη που τους επιτρέπει να απορροφήσουν το ασβέστιο.
 
Ασβέστιο

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου όπως έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση  είναι :

Βρέφη: 200-260 mg

Παιδιά (1-8 ετών): 700-1000 mg

Έφηβοι (9-18 ετών): 1200 mg

Ενήλικες: 800-1300 -Έγκυες

Θηλάζουσες: 1000-1300 mg

 
Πηγές ασβεστίου :

Το αγελαδινό αλλά και το κατσικίσιο γάλα, το γιαούρτι, τυριά ( π. χ γραβιέρα, φέτα, μοτσαρέλα), οι σαρδέλες,  τα αμύγδαλα και το σπανάκι.  

Βιταμίνη D
     H ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη όπως ορίζεται από το Institute of Medicine ανέρχεται στα 600IU (15 μg) για τα παιδιά και τους ενήλικες και αυξάνει στα 800 IU (20 μg) για τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών.

Πηγές βιταμίνης D:

      Η βιταμίνη D περιέχεται σε λίγα τρόφιμα – οι καλύτερες πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα. Για το λόγο αυτό, μερικές χώρες (Σκανδιναβικές χώρες, Ελλάδα, Η.Π. Α) εμπλουτίζουν τρόφιμα όπως είναι η μαργαρίνη και ορισμένα προϊόντα δημητριακών.
      Η κύρια όμως πηγή της βιταμίνης στον άνθρωπο θεωρείται η σύνθεσή της στο δέρμα. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη D μπορεί να συντεθεί    στον οργανισμό, κατόπιν έκθεσης της επιδερμίδας στην ηλιακή ακτινοβολία. Μάλιστα υπολογίζεται ότι  έκθεση του δέρματός μας για 10-15 λεπτά ημερησίως (π.χ χέρια λαιμός) αρκεί για να μας παρέχει την ποσότητα βιταμίνης D που χρειαζόμαστε.
     Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως η σωστή διατροφή αποτελεί ουσιαστική παράμετρο της σκελετικής υγείας Αν αυτό συνδυαστεί και με επαρκή επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, και έναν υγιεινό τρόπο ζωής με αποφυγή καπνίσματος, υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος και καφεΐνης τότε μπορούμε να αναμένουμε την αποφυγή ή τουλάχιστον τον περιορισμό της οστεοπόρωσης.